Wijken Sneek bang voor tweede Tinga tunnel

De wijken Lemmerweg West en Tinga zijn bang voor een tweede Tinga tunnel, wanneer het plan Masterplan Waterstad wordt uitgevoerd bij de passage van de Lemmerweg. Paula van der Veer van het Wijkplatform Lemmerweg - West heeft hierover ingesproken in de raadscommissievergadering. Hierbij heeft zij alle raadsleden uitgenodigd om eens mee te fietsen door de volgens velen sociale en verkeersonveilige Tinga Tunnel. Naast de onveiligheid is de tunnel ook een belemmering geworden voor veel fietsers vanwege de omweg en het hoogteverschil.
Het fietspad langs de lemmerweg ligt gescheiden van de provinciale weg.
Aan een kant begint hij bij de rotonde waar het politieburo aan staat en loopt hij voor het Sociaal pension langs naar de Ovatonde, waar hij met een tunnel onder door duikt, om daar weer verder te gaan richting onze dorpen en de wijken Tinga en Duinterpen.

Het fietspad langs de lemmerweg wordt veel gebruikt door burgers, bewoners en scholieren om vanuit de wijken tinga en Duinterpen veilig en snel naar de stad of school te gaan. Net als bijvoorbeeld bij de kinderen van de lemmerweg om veilig naar de bredeschool in Duinterpen te fietsen. 
Dan komen daarbij nog de fietsers uit IJlst, Hommerts, Jutrijp, Balk, Workum, enzovoorts kortom het is een fietspad wat door zeer veel burgers oud en jong wordt gebruikt. 

In dit fietspad zit een tunnel, het is een mooie tunnel. Hij loopt onder de nieuwe Ovatonde door.  Voor iedereen goed te nemen. De steiging en daling is best te doen. En de weg is recht. Het brengt je snel en veilig naar de stad, of waar je ook wilt zijn. Dit fietspad bevorderd ondermeer het fietsverkeer. Mensen hebben minder snel de neiging om de auto te nemen naar de stad omdat ze eenvoudig, snel en veilig met de fiets in de stad kunnen komen.

Nu met de plannen van Masterplan Waterstad plus, zijn wij ongerust over het lot van dit mooie super fijne fietspad. Er zijn allerlei varianten voorbij gekomen, met een bruggetje na de tunnel, met een slinger om de flat. Hoe het ook komt, het mooie super fijne fietspad zal zeer waarschijnlijk nooit meer zo recht en snel  zijn als hij nu is. Hij moet aangepast worden om het water zijn gang te laten gaan en de toerist met die enkele boot die er voorbij komt te dienen.
Waarom zijn wij zo ongerust over dit stuk fietsroute? Omdat de Tinga tunnel op bijzonder kunstige wijze is aangepast aan de mogelijke loop van het water, in het kader van Masterplan Waterstad. 
Alleen de fietser die door de Tinga tunnel wil is niet zo blij met de vorm en de huidige aanloop naar de fietstunnel, vooral vanaf de wijk Lemmerweg west. Vanuit West moet je eerst met een grove zigzag omhoog, deze stijging is te doen, wanneer je op het hoogste punt bent, ga je met een behoorlijke afdaling naar beneden. Dan eindigt het pad in een haakse bocht, de tunnel in. Bij tegenliggers is het zaak, veel en hard je fietsbel te gebruiken om de ander te laten weten dat je er aankomt. En bij enige hapering van je remmen bots je met een harde klap tegen de muur van de tunnel.
De bewoner om ons heen hebben we gevraag hoe zij de tunnel ervaren. Bijna iedereen die je vraagt heeft wel iets onaangenaams meegemaakt in de tunnel, ze zijn of gevallen of bij een tegenligger opgebotst of hebben ze iemand zien vallen en botsen in de tunnel. Te veel mensen mijden nu de Tinga tunnel en fietsen liever een stukje om, om door de tunnel van de Lemmerweg naar Tinga te gaan.

Hierbij nodig ik u allen uit om met ons wijkplatform de Tinga tunnel te gaan testen. Om daarna een goed beeld te krijgen over de noodzaak van een goed en veilig  fietspad langs de Lemmerweg.


Paula van der Veer
Wijkplatform Lemmerweg - West

Geen opmerkingen:

Een reactie posten