Fiets goedkoper mee op treinen van Arriva

Sinds kort kan de fiets voor slechts € 3,50 een hele dag mee op de Noordelijke treinlijnen van Arriva. Voorheen was het gelijk aan het NS-tarief nl. € 6,--.  In Noord- en Zuidwest Friesland mag de fiets in de zomervakantie van 2013 gratis mee op de toeristische buslijnen 44 (Balk–Bolsward) en 47 (Sneek–Lemmer). Bij succes wordt de proef mogelijk verlengd. Op lijn 66 (Leeuwarden–Holwerd Haven) kunnen reizigers twee keer per dag hun fiets meenemen, maar dat kost 6 euro extra voor een fietskaartje. Op die lijn rijdt ÈÈn VDL Citea XLE van 14,5 meter. De lagere prijs in de trein komt vooral, doordat er in Groningen altijd al een lager tarief werd gehanteerd.
Daar had men voor de komst van de OV chipkaart een soort van strippenkaart met een lager tarief. Het nieuwe tarief geldt nu voor alle lijnen van Arriva in het Noorden. De afdeling Fryslân heeft al eerder bij de provincie gepleit voor afschaffing van of een reductie op het tarief. Op initiatief van de FB is er vorig jaar nog in samenwerking met Fryslân een zomeractie geweest. In de maanden juli en augustus mocht de fiets gratis mee.


De Arriva voorwaarden zijn:

 • Het fietsproduct is geldig buiten de spits (de spitsuren zijn op werkdagen van 6.30 uur tot 9.00 uur en van 16.30 uur tot 18.00 uur). Daarnaast is het product in het weekend, op feestdagen en in de maanden juli en augustus de hele dag geldig.
 • Het product heeft een geldigheid van één dag en is geldig voor het meenemen van 1 fiets.
 • Een dag wordt gedefinieerd als: de eerste tot en met de laatste trein op een dienstregelingdag.
 • Geen restitutie of omwisseling mogelijk.
 • Geldig op alle Arriva trajecten op de Noordelijke lijnen, inclusief Leer.
 •  Er kan 1 product per dag per kaart worden gekocht. Het is niet mogelijk  meerdere fietsproducten voor dezelfde dag en voor verschillende personen op 1 OV-chipkaart te laden. Het is wel mogelijk om meerdere fietsproducten voor verschillende dagen op 1 OV-chipkaart te laden. In dit geval wordt het product op datum gekocht.
6 opmerkingen:

 1. Dat is goed nieuws! Neem vaak m'n fiets mee in de trein, ook naar Harlingen. Ideaal, maar € 6 was behoorlijk prijzig voor zo'n kort ritje.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Op het merwede lintje (Geldermalsen-Dordreecht is dat gratis met Arriva. R

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Maar sta ik op Groningen met mijn fiets, kun je toch nergens een Arriva fietskaart kopen sinds de kaartautomaat overal NS is. Of mis ik iets?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik moest in Leeuwarden ook even navraag doen, maar Arriva heeft een eigen kaartjesautomaat, waarbij je ook fietskaartjes kan kopen. In Leeuwarden staat die bij het busstation.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Laats ben ik van Buitenpost via Groningen naar Leer gegaan met mijn fiets maar kon in Buitenpost alleen een kaartje van € 6,- kopen of was er een andere mogelijkheid?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. In Leeuwarden kwam ik er erachter dat er bij de Arriva automaat nu 2 fietsdagkaarten worden aangeboden, 1 van € 3,50 en die van € 6,-- voor het geval je ook nog een stuk met de NS reist. In de gauwigheid had ik de verkeerde ingedrukt en betaalde het volle pond. Dat zal me niet nog een keer gebeuren. Misschien was dat in Buitenpost ook het geval.

  BeantwoordenVerwijderen